Svečano puštana u pogon prva vjetroelektrana u BiH

Svečano puštana u pogon prva vjetroelektrana u BiH

VE Mesihovina u pogonu

 

Prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina, puštena je u pogon 14. ožujka 2018. godine u 12.30 na platou VE Mesihovina u Gornjem Brišniku u općini Tomislavgrad.

Vjetroelektranu je u pogon pustila Borjana Krišto, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH koja je prije sedam godina položila kamen temeljac za izgradnju VE Mesihovina.
“Elektroprivreda HZHB prva je u BiH prešla s riječi na djelo i izgradila ovakav objekt na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Veseli me da je ovakav objekt izgrađen na prostoru Kantona 10 koji uistinu ima ogroman prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Krajem rujna 2010. godine stajala sam ovdje s mnogima od vas i položila kamen temeljac. Mnogi su tada govorili da se radi o predizbornim potezima HDZ-a, kao što to i danas govore za prekategorizaciju graničnih prijelaza i neke zakone koje predlažemo, a to su naši programski ciljevi”, kazala je Krišto.

Nazočnima se obratio generalni direktor JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, mr.sc. Marinko Gilja i istaknuo: „Sve razine bosanskohercegovačkoga društva shvatile su važnost toga projekta

Budući da je energiji iz obnovljivih izvora zajamčena budućnost na tržištu električne energije, današnje je svečano puštanje vjetroelektrane Mesihovina u pogon, potvrda dobroga puta naše razvojne strategije. Ona uključuje i naše daljnje aktivnosti na projektima proizvodnje električne energije i iz drugih izvora, uvažavajući nove tehnologije i jamčeći s njima minimalan negativni utjecaj na okoliš. Kako bismo povećali vlastitu proizvodnju, Elektroprivreda HZ HB od osnutka stalno gradi i ulaže. Kao što je poznato izgradili smo dvije hidrolektrane, neprestano ulažemo u postojeće objekte kao bismo poboljšali i osigurali kvalitetnu električnu energiju, i svemu tomu danas ćemo svečano potvrditi naš radni prioritet čiji je plan za izradnju počeo prije 13 godina“.

Među mnogobrojnim gostima iz političkoga, gospodarskoga, kulturnoga života zemlje svečanosti je nazočio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kao i mnogi drugi.

 

Karakteristike VE Mesihovina: Novoizgrađena vjetroelektrana proizvodni je objekt kojim će se povećati proizvodnja električne energije za 165,17 GWh godišnje što je 10 % od ukupne proizvodnje u energetskome sustavu toga poduzeća. Ima 22 vjetroagregata proizvođača Siemens tipa SWT-2.3-108 instalirane snage od 50,6 MW. Vrijednost je investicije oko 82 milijuna eura.Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6.000 kWh/god, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava.Ti podaci znače da je iz planirane proizvodnje VE

Izvođači radova: konzorcij Siemens, konzorcij ABB d.o.o., Hrvatska, Elektrocentru Petek, i Strabagu d.o.o. Sarajevo

Radovi: U okviru projekta VE Mesihovina realizirana je izgradnja priključka na magistralnu cestu M 6.1, pristupnih puteva dužine oko 22 km i platoa za kranove na lokacijama svih 22 vjetroagregata. Završena je izgradnja kanala i polaganje SN kabela (20 kV) i komunikacijskih kabela za povezivanje vjetroagregata VA 1- VA 22 s TS 20/110 kV Gornji Brišnik. Obavljena je izgradnja trafostanice 20/110 kV Gornji Brišnik s priključkom na elektroenergetski sustav (DV 110 kV Tomislavgrad-Posušje). Priključak VE Mesihovina na elektroenergetski sustav obavljen je metodom ulaz-izlaz presijecanjem postojećeg DV 110 kV Tomislavgrad-Posušje i uvođenjem u trafostanicu 20/110 kV Gornji Brišnik za VE Mesihovina. Završena je izgradnja temelja vjetrogregata i početkom studenoga 2017. godine završena je kompletna montaža svih 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108. Ispitana je i testirana oprema i usklađenost rada VE Mesihovina s zahtjevanim tehničkim uvjetima priključenja na mrežu, a sve u skladu s Mrežnim kodeksom i Testovima usklađenosti.

 

  • Detalji vijesti
Napisano 15. March 2018
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.