ZAVRŠENA IZGRADNJA PRISTUPNIH PUTOVA ZA VE MESIHOVINA

ZAVRŠENA IZGRADNJA PRISTUPNIH PUTOVA ZA VE MESIHOVINA

U prigodi završetka izgradnje pristupnih putova i platformi za kranove VE Mesihovina, uprava JP Elektroprivreda HZ HB, predvođena generalnim direktorom Marinkom Giljom, posjetila je lokaciju izgradnje ovog važnog energetskog projekta. Uz predstavnike EP HZ HB gradilište vjetroelektrane Mesihovina posjetili su i predstavnici općine Tomislavgrad: načelnik Ivan Vukadin i predsjednik OV Tomislavgrad Luka Krstanović, izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije, predvođeno predsjednikom Ivanom Jozićem, te ministrima Stipanom Šarcem i Petrom Galićem, kao i predstavnici poduzeća Strabag s podugovaračima Pušina d.o.o. i Čajuša d.o.o., koji su gradili pristupne putove i platforme za kranove VE Mesihovina.

Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u središnjem dijelu općine Tomislavgrad. Imati će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Sredstva potrebna za ovaj projekt su osigurana pomoću donacije SR Njemačke vlade u iznosu 1.000.000 Eura, kredita od KfW u iznosu 71.000.000 Eura, i vlastitim sredstvima JP EP HZHB potrebnim za završetak projekta. Ukupna investicijska vrijednost projekta VE Mesihovina iznosi oko 81. Mil. Eura. Ovaj projekt predstavlja i prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH. Formirana je posebna organizacijska jedinica Pogon VE Mesihovina u izgradnji.

Dana 14.4.2016. godine potpisan je Ugovor za Lot 1a (vjetroagregati s temeljima) s Konzorcijem Siemens (Konzorcij čine: Simens Danska i Siemens Hrvatska. Vrijednost Ugovora za Lot 1a uključujući održavanje tijekom prve 2 godine garantnog roka iznosi 71.940.000,00 Eura. Dana 14.4.2016. godine potpisan je Ugovor za Lot 1b (interna kabelska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) s Konzorcijem ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost Ugovora za Lot 1b iznosi 4.275.447,28 Eura.

06.06.2016. godine potpisan je Ugovor za izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) s Izvođačem Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost Ugovora iznosi 4.302.837,34 KM bez PDV-a. U tijeku je izgradnja temelja za vjetroagregate i provedba aktivnosti za izgradnju kanala za polaganje interne kabelske mreže. Montaža prvih vjetroagregata očekuje se u kolovozu 2017. godine a puštanje u pogon VE Mesihovina krajem 2017. godine.

Pored izgradnje VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 mil. Eura čime dodatno potvrđuje i dokazuje svoju stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša.

 

  • Detalji vijesti
Napisano 7. July 2017
Kategorija Novosti, Press
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.