Bosna i Hercegovina je postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije

Bosna i Hercegovina je postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije

Bosna i Hercegovina je postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije

– Instaliran prvi vjetroagregat VE Mesihovina –

 

Kompletna montaža prvoga vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 vjetroelektrane Mesihovina, prve vjetroelektrane u BiH završena je 31. kolovoza ove godine čime je BiH postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije i uvrštena je na listu onih zemalja koje koriste vjetropotencijale u proizvodnji električne energije.

Inače je u različitim fazama montaže završeno 11 vjetroagregata, a u srpnju je završena i izgradnja pristupnih putova i platformi za kranove VE Mesihovina.

Svim radovima prethodilo je potpisivanje ugovora s međunarodnim konzorcijama za različite faze izgradnje, tako da je za vjetroagregate s temeljima potpisan ugovor 14. travnja 2016. godine s Konzorcijem Siemens (Konzorcij čine: Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power d.o.o. Hrvatska) u vrijednosti od oko 72 milijuna eura; za internu kabelsku mrežu i TS 20/110kV s priključkom na EES s Konzorcijem ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. u vrijednosti od oko 4 milijuna eura i ugovor za izgradnju pristupnih cesta i platforma za kranove potpisan je sa Strabagom d.o.o. Sarajevo 6. lipnja 2016. godine u vrijednosti od oko 4 milijuna KM.

U tijeku je izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata. U završnoj je fazi transport komponenti vjetroagregata i započela je montaža vjetroagregata.

Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se krajem 2017. godine.

Osim izgradnje VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 mil. eura.

Svojim primjerom pripreme izgradnje i izgradnje novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora EPHZHB potvrđuje i dokazuje stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša.

 

Opći podatci o VE Mesihovina, prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH:

Prema energetskoj strategiji Federacije BiH VE Mesihovina uvrštena je i tretirana kao prioritetni proizvodni objekt od javnoga interesa.

Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u središnjem dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh.

Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EPHZHB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne tvrtke na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme. Poboljšat će se i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebice lokalnu.

  • Detalji vijesti
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.