EPHZHB na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

EPHZHB na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

 

Veliko zanimanje za rad i aktivnosti EPHZHB-a

U sklopu jučerašnjega posjeta Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Dragan Čović sa suradnicima posjetio je i izložbeni prostor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar gdje je razgovarao s generalnim direktorom mr.sc. Marinkom Giljom i ostalim članovima Uprave.

Teme razgovora odnosile su se na buduće poslovanje poduzeća s posebnim osvrtom na izgradnju objekata iz obnovljivih izvora energije, aktualne VE Mesihovina kao i ostalih razvojnih projekata. Otvoreno tržište električne energije i njegov utjecaj na poslovanje EPHZHB-a, također je bila tema.

Visoko izaslanstvo, uz dr. Čovića činili su: predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, ministar za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS-a Davor Čordaš, Marija Rapo, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Jučerašnji je dan sajma Elektroprivreda obilježila i panel raspravom Perspektive i prepreke u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije koju je organizirala zajedno s Gospodarskom komorom FBiH u sklopu konferencije „Nove perspektive razvoja Bosne i Hercegovine kao dijela Jadransko-jonske regije. Konferenciju je otvorio predsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH Bruno Bojić, pozdrave riječi uputili su i predsjednik Gospodarske komore Jadransko-jonske regije iz Italije Rodolfo Giampieri i predsjednik Gospodarske komore FBiH dr.sc Marko Šantić kao i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Moderator panel rasprave bio je Miroslav Nikolić, rukovoditelj razvoja za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar.

Predstavnici Federalnoga ministarstva energije, rudarstva i industrije, Regulatorne komisije za energiju u FBiH, Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju, Elektroprivrede EP HZHB i investitora u proizvodne objekte iz obnovljivih izvora energije (solarna postrojenja, male hidroelektrane) kroz pitanja i odgovore ukazali su na aktualne i najvažnije probleme i otvorena pitanja koji predstavljaju glavne prepreke u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije. Dinamična rasprava svih sudionika panela pokazala je da su još uvijek otvorena mnoga pitanja i problemi s kojima se susreću svi koji rade u tom energetskom području. Jedan od zaključaka bio je i ukazivanje i na probleme administrativne prirode čijim bi se rješenjem uvelike olakšao put i malim proizvođačima energije iz obnovljivih izvora.

  • Detalji vijesti
Napisano 14. April 2016
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.