Konferencija za medije EPHZHB-a

Konferencija za medije EPHZHB-a

Danas je u prostorijama JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar održana tematska konferencija za novinare vezana za obračun posebne vodoprivrede naknade kojim se znatno oštećuje poslovanje ovoga poduzeća.

Prvi se javnosti obratio generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja istaknuvši bit i povijest problema kao i već dugogodišnje nelogičnosti obračunavanja vodoprivredne naknade na koje se Društvo više puta žalilo čime je oštećeno za gotovo 60 milijuna KM.

Cijena električne energije ustanovljena 2010. i danas je na snazi. Promjene cijena nije bilo više od deset godina. Kako odjednom svake godine njihova postotna promjena je ista. Protiv svih vještaka koji su vještačili mi ćemo podnijeti kaznene prijave, sa svim tužbama njihovim oni su oštetili Elektroprivredu za ovih desetak godina u iznosu oko 60 milijuna maraka”, istaknuo je generalni direktor i naglasio da je EPHZHB uredno plaćao sve naknade kao i sve pravosnažne presude, te da „nismo zakinuli ni jednu općinu ni za 1 marku, ali smo se žalili čak i do Vrhovnoga suda. Naše žalbe nisu godinama uvažene te smo odlučili angažirati eminentnog stručnjaka za ekspertizu“.

Na konferenciji je istaknuto da je takvim načinom obračuna, pogrešnim tumačenjem i izračunom postotne promjene, koji su obavili pojedini sudski vještaci obmanuto i sudstvo na svim razinama. Ako se tužbe protiv EPHZHB usvoje, dugovanja ovoga poduzeća općinama bit će oko 50 milijuna KM.

Sveučilišni mostarski profesor, prof. dr.sc. Brane Markić je angažirani stručnjak za ekspertizu obračuna vodoprivredne naknade koji je na novinarska pitanja istaknuo: „Ova ekspertiza ili utvrđivanje materijalne istine vezane za naknadu imala je nekoliko faza i urađena je tako bez obzira tko je naručitelj, korisnik naknade ili obveznik naknade, rezultati ekspertize bili bi jednaki“.

Prof. Markić je naglasio da ima točnih dijelova u obračunima, ali najveći dio nije točan. Zakonska regulativa na temelju kojih se obračuni rade su dobri, ali nisu podatci o cijenama dobro strukturirani. „Cijene, ako se uzmu dva članka Zakona, formiraju jednu unimodalnu trenutačnu vremensku seriju koja bi za razdoblje od 2007. do 2021. imala najmanje 29 trenutaka na toj vremenskoj seriji su podaci o cijenama. (…) Prva pogreška dolazi iz toga da se netočno formiraju podaci o cijenama, a ako se oni pogrešno formiraju, sve je pogrešno. Postoji i računovodstvena pogreška, ne možete događaj iz 2010. bilježiti u konačnom obračunu za 2015. godinu. Pogrešaka ima još, pogotovo ekonomske naravi“, naglasio je prof. Markić.

Generalni direktor je još jednom naglasio da su i prethodne uprave koje su vodile ovo poduzeće smatrale obračun nelogičnim i da se „ne može cijena iz 2010. provlačiti godinama.“

EPHZHB je plaćao sve zakonske obveze pri čemu je Gilja naglasio da „sve ono što je nelogično nismo smjeli platiti. Sudstvo je vjerovalo vještacima više nego našim stručnjacima. Ono što nije po Zakonu i što smo ekspertizom utvrdili je da je nezakonito bi bilo kazneno djelo. Nema sporazuma niti se može napraviti. Čak i kada sud presudi, mi smo znali da nije u pravu i nastavit ćemo ako treba sve do Strasbourga”.

EPHZHB je u posljednjih 10 godina (2011.- 2021.) na ime naknada općinama (prozor-Rama, Mostar, Čapljina, Ravno, Neum, Grude, Š. Brijeg i Jajce) uplatio oko 189,6 milijuna KM.

Uprava EPHZHB-a smatra da pogreške u obračunu nisu slučajne i da će se podnijeti tužba protiv sedam sudskih vještaka na temelju čijih je vještačenja sud donosio odluke na štetu ovoga poduzeća.

Generalni direktor je istaknuo: “U svim općinama je isto stanje, to vam je kao domino efekt. Vidjeli su da je prvima to ‘upalilo’, a svi vještaci su isto radili. Nitko se nije unio i stvarno to istražio, a Sud se nije zapitao zašto se Elektroprivreda žalila toliko puta”.

EPHZHB je društveno odgovorno poduzeće i ispunjava i ispunjavat će sve svoje obveze prema lokalnoj zajednici u cilju njezina razvoja.

  • Detalji vijesti
Napisano 9. December 2021
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.