NAŠIM KUPCIMA MOŽEMO JAMČITI 100 % OBNOVLJIVU ENERGIJU

NAŠIM KUPCIMA MOŽEMO JAMČITI 100 % OBNOVLJIVU ENERGIJU

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar počinje nuditi „zelene modele“

JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar od 1. siječnja 2023. godine svojim će kupcima u okviru tržišne opskrbe početi nuditi tzv. „zelene modele“. Te modele moći će ugovoriti svi kupci izuzev kupaca iz kategorije kućanstva.

Ako se kupac odluči ugovoriti „zeleni model“, moći će za svaki potrošeni kilovat-sat dobiti jamstvo da je električna energija koja mu je isporučena u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja za proizvodnju električne energije koriste obnovljive izvore. Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH definirano je kako je jedini način da se jamči obnovljivi karakter isporučene električne energije, taj da ona bude u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla koje izdaje ovlašteno tijelo – Operator za OIEiUK.

Kao što je već poznato, JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, jedino je elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. Međutim, u određenim trenutcima (uglavnom u ljetnim mjesecima) električna energija za potrebe opskrbe krajnjih kupaca mora se nabavljati na tržištu, te stoga prije no što je sustav jamstava podrijetla postao funkcionalan, nije postojala zakonska mogućnost kojom se kupcima jamči da je baš svaki isporučeni kilovat-sat „obnovljiv“.

Znatan interes kupaca za jamstvom obnovljive energije

Iz JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar se navodi da je u posljednjih nekoliko mjeseci zaprimljen znatan broj upita kupaca u kojima se traži jamstvo ili potvrda da je isporučena električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora, odnosno potvrda o strukturi potrošnje i ugljičnom otisku.

Brojni su razlozi koji motiviraju kupce za takve upite. U globalnom kontekstu, predominantni su trendovi za smanjenjem i iskazivanjem niskoga ugljičnog otiska u ukupnoj proizvodnji finalnih proizvoda u svrhu društveno odgovornoga poslovanja i održivoga razvoja, te ublažavanja klimatskih promjena. Uz navedeno, velike grupacije koje svoje ispostave imaju u Bosni i Hercegovini, nerijetko u svojim globalnim politikama i smjernicama traže i na lokalnoj razini upravo opskrbu električnom energijom koja je proizvedena iz obnovljivih izvora. S druge strane, proizvod s epitetom „obnovljiv“ kupci mogu plasirati na tržište po znatno boljim uvjetima i time ga učiniti konkurentnim na tržištu, a poznato je i da određene komercijalne banke nude povoljnije kreditne uvjete za kupce koji svoje poslovanje zasnivaju na načelima održivoga razvoja i zaštiti okoliša.

Elektroprivredna poduzeća u regiji već neko vrijeme nude slične proizvode svojim kupcima, pri čemu iz godine u godinu broj kupaca koji se odlučuju na ugovaranje tih modela bilježi znatan rastući trend. Kad se uzmu u obzir sve koristi koje kupac potencijalno može ostvariti ugovaranjem tih modela, takav interes uistinu ne treba čuditi.

Što podrazumijevaju zeleni modeli?

JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, upravo je zbog svoje usmjerenosti na obnovljive izvore energije i održivi razvoj u svim segmentima svoga poslovanja, odlučila prva u Bosni i Hercegovini ponuditi ugovaranje „zelenih modela“ svojim kupcima. Kupci koji se odluče na ugovaranje „zelenih modela“ za naknadu od 0,05 feninga po utrošenom kilovat-satu moći će dobiti jamstvo da je električna energija koja im je isporučena u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla izdanima od Operatora za OIEiUK. Kupci koji se opskrbljuju u okviru „zelenih modela“ imaju pravo na korištenje zaštićenog žiga „zelenih modela“ JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar u marketinške svrhe, odnosno mogu ovaj žig iskazati na svojim memorandumima, ambalaži, mrežnim stranicama i sl. za vrijeme trajanja ugovornoga odnosa. S obzirom na to da je iznos naknade za jamstvo podrijetla iz obnovljivih izvora vrlo simboličan, a definiran je po uzoru na slične modele u regiji, iz JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar očekuju znatan interes za ugovaranje tih modela. Više informacija o načinu ugovaranja možete pronaći na službenim mrežnim stranicama poduzeća ili preko informativnog centra za kupce JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar.

  • Detalji vijesti
Napisano 12. Prosinac 2022
Kategorija Press, Priopćenja
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.