Održani sastanci EPHZHB-a i CROPEX-a

Održani sastanci EPHZHB-a i CROPEX-a

Predstavnici Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar (EPHZHB) i Hrvatske burze električne energije d.o.o. Zagreb (CROPEX) održali su 23. veljače 2016. godine u Mostaru i 22. ožujka 2016. godine u Zagrebu bilateralne sastanke.

Na prvom sastanku u Mostaru u ime EPHZHB-a sudjelovali su generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja i rukovoditelj Sektora za tržište, Ervin Leko, a iz CROPEX-a direktor, Silvio Brkić; voditelj Odjela za razvoj poslovanja, Boris Dokmanović; voditelj Odjela za vođenje tržišta , Ante Mikulić te voditelj Odjela za ključne kupce i prodaju, Ivica Toljan.

Na uzvratnom sastanku u Zagrebu EPHZHB predstavljao je Ervin Leko uz sudjelovanje istoga tima predstavnika CROPEX-a.

CROPEX je predstavio EPHZHB-u osnovne podatke i funkcijske značajke kao i planove poslovanja na nacionalnoj, EU i regionalnoj razini jugoistočne Europe.

Također je upoznao EPHZHB s novim pravilnikom o izdavanju energetskih dozvola koji omogućava izdavanje dozvola od Hrvatske energetske regulatorne agencije poduzećima iz Bosne i Hercegovine i poduzećim iz zemalja Energetske zajednice bez potrebe za osnivanjem poduzeća ili podružnice u Hrvatskoj. Liberalizacijom izdavanja energetskih dozvola hrvatsko tržište električne energije postalo je dostupnije za kupoprodaju na bilateralnom i na organiziranom tržištu električne energije.

CROPEX je Bosni i Hercegovini susjedna EU burza električne energije koja je uključena u operativni rad MRC (Multi Regional Coupling) povezanog dan unaprijed tržišta EU-a, čime tržišnim sudionicima Bosne i Hercegovine otvara dodatnu mogućnost za jednostavnu, razvidnu i učinkovitu kupoprodaju električne energije bez kupoprodajnog rizika koje preuzima CROPEX-a kao središnja ugovorna strana u transakcijama.

EPHZHB je upoznao CROPEX s osnovnim karakteristikma iz svoga rada te poslovnim planovima. EPHZHB je izvjestio da u potpunosti podržava aktivnosti CROPEX-a sa željom da u što skorije vrijeme postane član CROPEX-a i aktivno trgovuje. EPHZHB kroz suradnju s CROPEX-om vidi mogućnosti za jačanje svoje tržišne pozicije na EU tržištima te daje punu podršku CROPEX-u u nastavku jačanja bilateralnih aktivnosti na povezivanju tržišta električne energije Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao dijela integriranog EU tržišta uz uključenost svih ključnih sudionika i institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na sastancima se također razgovaralo i oko relevantnih zakonodavnih okvira Hrvatske i Bosne i Hercegovine i predvidivom razvoju organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini.

Slijedeći sastanak planiran je za sredinu travnja 2016. godine u Mostaru.

  • Detalji vijesti
Napisano 7. April 2016
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.