OSNIVANJE BURZE ELEKTRIČNE ENERGIJE BOSNE I HERCEGOVINE U MOSTARU

OSNIVANJE BURZE ELEKTRIČNE ENERGIJE BOSNE I HERCEGOVINE U MOSTARU

Dana 19. lipnja 2017. održan je sastanak između najviših predstavnika JP “Elektroprivreda HZ Herceg Bosne” d.d. Mostar, Neovisnog operatora sustava NOSBiH Sarajevo, te Hrvatske burze električne energije CROPEX iz Zagreba.

Cilj sastanka bio je utvrditi stanje realizacije zaključaka regionalne energetske konferencije održane u Mostaru 8. lipnja 2016. godine, razmjeniti aktualne informacije i osnažiti područja međusobne suradnje u pogledu trgovanja električnom energijom EPHZHB na burzi CROPEX i drugim burzama u EU, te uspostavu burze električne energije u BiH.

 

Poseban naglasak sastanka stavljen je na aktivnosti vezane za osnivanje burze električne energije Bosne i Hercegovine odnosno projektnog poduzeća “Burza električne energije BiH” sa sjedištem u Mostaru uz NOSBiH Sarajevo kao njenim glavnim pokretačem i nositeljem aktivnosti prema nadležnim zakonodavno-regulatornim institucijama i tijelima BiH.

 

JP “Elektroprivreda HZ Herceg Bosne” d.d. Mostar kao i susjedna EU Burza električne energije CROPEX iz Zagreba daju punu podršku osnivanju projektnog poduzeća “Burza električne energije BiH” sa sjedištem u Mostaru, te će slijedom toga potpisati posebno pismo namjere između NOSBiH-EPHZHB -CROPEX s opsegom i dinamikom pružanja pomoći sukladno potrebama Neovisnog operatora sustava Bosne i Hercegovine.

 

Burza CROPEX, koja je nedavno uspješno pokrenula i unutardnevno tržište, sudjeluje u MRC IBWT projektu povezivanja hrvatskog dan unaprijed tržišta preko hrvatsko-slovenske granice na EU povezano tržište s završetkom projekta u Q2 2018. godine.

 

CROPEX je potpisnik Addenduma Western Balkans 6 MoU s izraženom spremnošću da pomogne realizaciji ciljeva Energetske zajednice vezano za provedbu povezivanja tržišta električne energije iz susjednih ne-EU državava, posebice BiH, sa Hrvatskom kao susjednim EU tržištem. Istaknuto je također da uspostava prekograničnog povezivanja susjednih tržišta dan unaprijed Hrvatske i Bosne i Hercegovine može postati projekt i od EU CESEC važnosti. Realizacijom projekta prekogranične tržišne suradnje između Hrvatske i BiH ostvarili bi se strateški europski ciljevi uspostave organiziranih tržišta u državama regije jugoistočne Europe i njihovog povezivanja s EU tržištem preko susjednih EU burzovnih tržišta.

Sudionici su zaključili da će se ovogodišnja regionalna energetska konferencija /REK 2017/ održati u drugoj polovici listopada 2017. godine s predviđenim sudjelovanjem glavnih predstavnika elektroenergetskih kompanija BiH, Hrvatske i susjednih zemalja regije jugoistočne Europe, regulatornih tijela iz BiH, kao i najviših političkih predstavnika BiH, Hrvatske, Energetske zajednice i EU, uz EPHZHB kao glavnog domaćina konferencije i NOSBiH i CROPEX kao partnere/suorganizatore konferencije.

Na kraju sastanka je od strane generalnih direktora EPHZHB, NOS BiH-a i CROPEX-a potpisan zapisnik u kojem se definirane smjernice, kako pojedinačnih tako i zajedničkih aktivnosti u budućem razdoblju na formiranju burzovnog trgovanja unutar Bosne i Hercegovine na spot tržištu (dan unaprijed i unutardnevno trgovanje), s ciljem da se s električnom energijom proizvedenom u BiH najvećim dijelom trguje unutar Bosne i Hercegovine čemu će u velikoj mjeri doprinijeti povezivanje burzovne trgovine BiH burze sa susjednom burzom iz EU CROPEX.

  • Detalji vijesti
Napisano 6. July 2017
Kategorija Novosti, Press
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.