Počinje izgradnja CHE Vrilo

Počinje izgradnja CHE Vrilo

Otkrivanjem ploče kamena temeljca 16. srpnja 2018. službeno je počela gradnja još jedne hidroelektrane u energetskome sustavu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

 

Na prigodnoj svečanosti uz mnogobrojne goste iz političkoga, gospodarskoga i javnoga života BiH kao i goste iz Republike Hrvatske koje je predvodio državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ivo Milatić, kamen temeljac za izgradnju CHE Vrilo svečano je u ime hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, akademika Dragana Čovića, položila Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućega Zastupničkoga doma PSBiH.

Generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, mr.sc. Marinko Gilja obratio je nazočnima istaknuvši da je CHE Vrilo samo jedan u nizu kapitalnih energetskih projekata koje se grade u HBŽ-u.

Tomislavgradska općina bogata je obnovljivim izvorima energije od kojih smo vjetar maksimalno iskoristili izgradnjom VE Mesihovina, a nastavljamo korištenjem vodnih resursa rijeke Šuice izgradnjom crpne hidroelektrane Vrilo. Postavljanjem ovoga kamena temeljca za izgradnju CHE Vrlio potvrđujemo svoju razvojnu strategiju, uvažavajući nove tehnologije. Želimo biti vodeći u zemlji u proizvodnji tzv. „zelene energije“. Naša se ukupna proizvodnja i temelji na čistoj energiji bez štetnih posljedica na okoliš i zdravlje ljudi.

Svjesni smo da je pred menadžmentom i radnicima EPHZHB-a vrijeme velikih poslovnih izazova jer svaki novi proizvodni objekt je korak u budućnost, pa prema tomu i u neizvjesnost, ali ovaj kamen temeljac dokaz je pouzdanosti i postojanosti.

Generalni direktor najavio je i početak izgradnje tunela u rujnu ove godine koji bi povezivao Buško i Ramsko jezero, a ta investicija vrijedna je 70 milijuna eura.

To će biti naš najisplativiji projekt, koji će vratiti ulaganja za svega pet-šest godina, što je prava rijetkost u ovakvim sustavima, naglasio je generalni direktor EPHZHB-a.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gosp. Ivo Milatić istaknuo je u svom obraćanju: Hrvatskoj, kao državi članici EU, jedan je od zadataka usklađivanje svih nacionalnih politika u zajedničku, europsku politiku. BiH ima posebnu važnost ponajviše zbog razvoja zajedničkih sadašnjih i budućih projekata te mi je posebno drago što mogu istaknuti uspješnu suradnju naših dviju zemalja u svom resoru i također je važno napomenuti da smo zajedno dio enregtske zajednice. Dijelim zadovoljstvo svih nas koji smo uključeni u energetiku RH da se jedan ovakav projekt počeo graditi jer je ovo u skladu sa svim normama. Ona je važna i za ekonomski sustav zemlje jer se uštedi kada nema uvoza el. energije onda kada je najskuplja.

Zamjenica predsjedavajućega Zastupničkog doma PSBiH, Borjana Krišto u svojem obraćanju istaknula je: Infrastrukturni projekti, kao što je ovaj, od mnogostruke su važnosti kako za lokalnu zajednicu tako i za cijelu BiH. U ožujku smo svjedočili završetku jednoga velikoga projekta VE Mesihovina, prvoga vjetroparka u BiH, a nekoliko mjeseci kasnije okupila nas je ovdje svečanost polaganja kamena temeljca CHE Vrilo. S obzirom na vrijeme u kojem dominiraju negativne teme, ovo je ipak pozitivna priča, vrijedan i važan korak za stvaranje pozitivnoga ozračja koji će osigurati nova ulaganja, radna mjesta te ponuditi prespektivu mladim ljudima ovoga kraja.

Kamen temeljac i mjesto izgradnje blagoslovio je župnik don Ivan Bebek, a pjesmom popratila mostarska klapa Hrvoje.

Svečanosti se pridružio i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine akademik Dragan Čović neskrivajući zadovoljstvo izgradnjom CHE Vrilo, ali i budućim energetskim projektima koje će graditi JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

 

Karakteristike CHE Vrilo

CHE Vrlio je vrijedna 89,11 milijuna eura. (kreditna i grant sredstva Njemačke državne banke za razvoj KfW-a).

Godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije.

Instalirni protok je 2 x 25 m3/s, ukupna snaga dva agregata je 66 MW.

Planirano je puštanje u rad je 2023. godine.

CHE Vrlio koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpit će vodu iz Buškoga blata u akumulacijski prostor gornjega bazena.

CHE Vrilo sastojat će se od 7 građevinskih objekata: gornji bazen, ulazna građevina dovodnoga tunela, dovodni tunel duljine 5 kilometara, vodna i zasunska komora, tlačni cjevovod duljine 450 m; strojarnica s izlaznim tunelom i izlaznom građevinom, platoom i rasklopištem i donji bazen.

 

 

 

  • Detalji vijesti
Napisano 17. July 2018
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.