Priopćenje za medije

Priopćenje za medije

 

 

 

 

 

 

U svjetlu nedavnih napisa u medijima, a posebice uzimajući u obzir odjek koji je negativni poslovni rezultat ostvaren u 2022. godini izazvao u određenom dijelu javnosti, smatramo bitnim upravo u ovom trenutku pojasniti i iznijeti određene činjenice.

Kako smo ranije naglasili, negativan poslovni rezultat u 2022. godini posljedica je izrazito nepovoljne situacije na tržištu električne energije, gdje su cijene električne energije bile i do 10 puta više od cijena ostvarenih prethodnih godina. S druge strane Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom do maksimalno 20 % u odnosu na prethodnu godinu, naša prodajna cijena električne energije je zapravo u potpunosti ograničena, i to znatno ispod tržišnih cijena. S obzirom da je naš cjelokupni proizvodni portfelj obnovljiv, a u 2022. godini bilježimo izrazito lošu hidrologiju, razvidno je kako smo za potrebe osiguranja kontinuirane opskrbe naših krajnjih kupaca, nedostajuće količine električne energije, uglavnom u ljetnim mjesecima, nabavljali i po 10 puta višim cijenama u odnosu na prodajne cijene. Jednostavno je zaključiti kako je, upravo iz gore navedenih razloga, gubitak bio neizbježan.

Unatoč svemu navedenom, u ovim smo turbulentnim vremenima uspješno osigurali kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije našim krajnjim kupcima. S obzirom da smo žrtvovanjem vlastite dobiti zapravo amortizirali učinke rasta cijena energenata industriji, kućanstvima i gospodarstvu u cjelini na području našeg djelovanja, naša misija kao javnog poduzeća je ispunjena.

Zahvaljujući prije svega dobroj hidrologiji, ali i optimizaciji troškova i dobrom planiranju, u ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo istaknuti činjenicu da je proizvodnja električne energije u našim pogonima u prvom kvartalu 2023. premašila planiranu za gotovo 25%, te kako je u ovom razdoblju ostvarena dobit od preko 50 milijuna KM. Za očekivati je kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i dalje.

S poštovanjem,

 

Mr.sc. Marinko Gilja, dipl.ing.el.

Generalni direktor

  • Detalji vijesti
Napisano 12. April 2023
Kategorija Novosti, Press, Priopćenja
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.