S 200 crpnih ciklusa CHE Čapljina postala nezaobilazna na tržištu električne energije

S 200 crpnih ciklusa CHE Čapljina postala nezaobilazna na tržištu električne energije

JP „Elektroprivreda HZ Herceg Bosne“ d.d. Mostar dočekala je spremno liberalizaciju tržišta električne energije, što pokazuje njezino uspješno poslovanje na tržištu i pozitivni rezultati u tekućoj 2017. godini.

Uspjeh je postignut zahvaljujući mjerama štednje koje je poduzela Uprava EPHZHB-a kao i dobrim rezultatima kupoprodaje električne energije na tržištu.

Uzimajući u obzir da proizvodnja električne energije u EPHZHB-u isključivo ovisi o hidrologiji i budući da je 2017. godina hidroloških najlošijih godina od osnutka toga poduzeća, postignuti poslovni rezultat na tržištu električne energije je najbolji mogući.

Najveći je iskorak napravljen s crpnom hidroelektranom Čapljina koja je ostvarila izvrsne rezultate s obzirom na stanje hidrološke situacije.

U tekućoj 2017. godini do danas CHE Čapljina imala je točno 200 odrađenih crpnih ciklusa, što nije učinjeno u posljednjih 15 godina rada te hidroelektrane. A 200-tim ciklusom CHE Čapljina ostavrila je rekord u regiji ove godine.

U povodu toga zaslužno smjensko i tehničko osoblje CHE Čapljina, na čelu s tehničkim rukovoditeljem CHE Čapljina Mladenom Repcom, rukovoditeljicom Sektora korporativnih komunikacija Marijom Buntić i Ivanom Galićem iz Tržišta električne energije obilježili su danas točno u ponoć 200-ti crpni ciklus.

Kako je naglasila rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Marija Buntić najveća zasluga za taj uspjeh ide radnicima CHE Čapljina, ali i svima onima koji rade na planiranju rada elektrane i trgovini elektrčne energije. Noćnim radom i radom u smjenama omogućen je nesmetan rad elektrane bez ijednoga kašnjenje kod ulaska elektrane u crpni rad.

Posebnost uvjeta rada CHE Čapljina odnosi se i na plaćanje naknada za korištenje vode. Naime, CHE Čapljina plaća naknadu za vodu koja prolazi kroz njezine instalacije, tako da je samo u tekućoj godini za 200 crpnih ciklusa plaćena 201 naknada, što predstavlhja presedan u takvom načinu poslovanja u regiji i svijetu, istaknuto je na toj svečanosti.

Ukidanjem te naknade, što preporučuju stručnjaci a i nedavne USAID-ove studije, povećala bi se dodatno konkurentnost CHE Čapljina na otvorenom tržištu električne energije.

Svojim radom CHE Čapljina je u 2017.godine postala hit na tržištu električne energije u regiji kupnjom jeftine noćne energije i prodajom skupih dnevnih dijagrama.

Takvim poslovanjem osigurana je dodatna dobit poduzeću neovisno o hidrološkoj situaciji, kao i prihod pružanjem pomoćnih usluga na balansnome tržištu BiH.

Iako trenutačni pravni okvir ne dopušta EPHZHB-u izvoz pomoćnih usluga u zemlje regije i šire, postoji otvoren interes stranih država za taj proizvod CHE Čapljina.

S obzirom na to da je jedina elektroprivreda u BiH sa 100 % udjelom hidroenergije, JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar posjeduje znatnu fleksibilnost za pružanje tih usluga zbog čega upotpunosti podržava aktivnosti na formiranju burze električne energije u Bosni i Hercegovini.

 

  • Detalji vijesti
Napisano 29. December 2017
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.