Sustav za daljinsko vođenje distributivnoga elektroenergetskog sustava u EPHZHB-u

Sustav za daljinsko vođenje distributivnoga elektroenergetskog sustava u EPHZHB-u

Ugovor za nabavu i implementaciju SCADA/DMS/OMS sustava za daljinsko vođenje distributivnih elektroenergetskih kapaciteta u Distribuciji električne energije Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijedan 4,3 milijuna eura sklopljen je danas u ovom poduzeću između Elektroprivrede HZHB i njemačko-hrvatskoga konzorcija PSI AG i Končar– Inženjering za energetiku i transport.

Konzorcij koji čine njemački PSI AG i hrvatski Končar– Inženjering za energetiku i transport kao najpovoljniji ponuditelj dobio je navedeni posao nakon raspisanoga međunarodnog natječaja za izbor ponuditelja za projekt SCADA i evaluacije pristiglih ponuda.

Danas su ugovor potpisali u ime Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja i izvršni direktor za Distribuciju el. energije Ilija Bakalar, a u ime konzorcija Wolfgang Fischer, predsjednik Uprave njemačkoga PSI AG i Guido Remmers, rukovoditelj odjela za SCADA, te Mišo Jurković, predsjednik Uprave KONČAR – Inženjering za energetiku i transport.

Ovim složenim projektom koji uključuje isporuku i provedbu računalnoga sustava daljinskog vođenja (SCADA/DMS/OMS) omogućit će se u svakom trenutku daljinski nadzor i upravljanje srednjonaponskom mrežom i postrojenjima distributivnoga elektroenergetskog sustava EPHZHB-a.

Nadogradnjom postojeće optičke mreže i izgradnjom digitalne radio-mreže omogućit će se povezivanje s središnjim računalnim sustavom u dispečerskom centru EPHZHB-a, što će omogućiti automatizirani sustav vođenja distribucijskih energetskih postrojenja.

Ovaj ugovor podrazumijeva projektiranje, isporuku i inženjering sustava automatizacije i telekomunikacijskih podsustava, te inženjering na SCADA/DMS/OMS sustavu, kao i isporuku licencija i programske opreme centralnog SCADA/DMS/OMS sustava. Projekt je dijelom financirala KfW banka.

Planirani početak produkcijskoga rada je kraj 2019. godine, čime će JP Elektroprivreda HZH HB umnogome modernizirati svoje kapacitete i poboljšati ukupno poslovanje.

  • Detalji vijesti
Napisano 27. Rujan 2016
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.