Svečano obilježena 26. obljetnica  JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Svečano obilježena 26. obljetnica JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

U hotelu Mepas u Mostaru 15. studenoga 2018. održana svečanost obilježavanja 26. obljetnice osnutka JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.
Svečanosti su nazočili uz radnike ovoga poduzeća i najviši dužnosnici iz javnoga i političkoga života BiH.
U svečanom je govoru generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja, podsjetio na važnu ulogu ovoga poduzeća, za stabilna razvitak gospodarstva na svim razinama kao i na planove koje ovo poduzeće ima u sljedećih nekoliko godina.

Zato smo svu snagu usmjerili na izgradnju novih proizvodnjih objekata i ovu godišnjicu možemo obilježiti s novim proizvodnim objektom vjetroelektranom Mesihovina, prvom vjetroelektranom u BiH. Naš smo strateški cilj za prošlu godinu ostvarili. U tih osam mjeseci od puštanja u pogon, 22 agregata, jedinične snage od 2,3 MVA, proizvela su oko 85 GWh. Nažalost, kao prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina nije u sustavu poticaja zbog nedostatka slobodnih dinamičkih kota.
Kao jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, tj. hidroelektrana i vjetroelektrana, nismo prestali razvijati izgradnju takvih proizvodnih objekata. Sada smo svoje snage usmjerili na proizvodne projekte kao što su CHE Vrilo, VE Poklečani, VE Velika Vlajna/Jastrebinka, kao i na aktivnosti pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.


Isto tako generalni direktor je naglasio da iako je u poslovnom smislu 2017. godina bila teška zbog izrazito loših hidroloških prilika, uz adekvatne mjere štednje i druge poslovne aktivnosti, Elektroprivreda je poslovala pozitivno. Proizvodnja HE u 2017. godini iznosila je 1.287 GWh, što je bilo oko 82 % od planirane. U tom je razdoblju CHE Čapljina ostvarila izvrsne rezultate s obzirom na stanje hidrološke situacije, prebacila je godišnji plan proizvodnje sa 145 %. CHE Čapljina ostvarila je 202 ciklusa crpnoga rada, što nije učinjeno u posljednjih 15 godina rada te hidroelektrane.

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, pozdravljajući sve nazočne istaknuo je: Svima vama koji se vežete za Elektroprivredu HZ HB na području na kojem ona djeluje, od srca čestitam 26. obljetnicu osnutka našeg EP. Siguran sam da je sve ovo što je generalni direktor kazao dobro ilustriralo što EP HZ HB danas znači za hrvatski narod u BiH i uopće za Bosnu i Hercegovinu. Nije to samo energetski oslon i energetska vrijednost, već jednako tako Elektroprivreda HZ HB znači mnogo za ekonomski i socijalni ambijent na ovom prostoru. , kazao je Čović, ističući da će EP, kao i do sada, brinuti i o socijalnoj dimenziji ovdje. „ Puno iskušenja nosite na svojim leđima, osobito za one tvrtke koje su danas ovisne o kvaliteti struje. Siguran sam da samo zajedno, sinergijom svih nas možemo zaštititi i taj potencijal. I To je jedna od strateških osnova koje smo stavili sebi kao zadatak uz sva iskušenja. Duboko sam uvjeren da ćemo u sljedećih nekoliko godina imati vrlo jasan plan kako energetski iskoristiti čitavo područje gdje danas žive Hrvati, a koje kroz različite oblike djelovanja pokriva EP HZ HB.

Sektor korporativnih komunikacija

  • Detalji vijesti
Napisano 20. Studeni 2018
Kategorija Press, Priopćenja
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.