Svečano obilježena 27. obljetnica  JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Svečano obilježena 27. obljetnica JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

27. obljetnica osnutka JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar proslavljena je ove godine svečanošću koja je upriličena u hotelu Mepas u Mostaru u ponedjeljak 18. studenoga 2019.

Na svečanosti je nazočilo 300 uzvanica među kojima najviši dužnosnici iz javnoga, političkoga, gospodarskoga, kulturnoga života FBiH.

Generalni direktor mr.sc. Marinko Gilja istaknuo je ulogu ovoga poduzeća u ukupnom gospodarskom životu BiH, ali i pozitivne poslovne rezultate osvrćući se na prošlogodišnju proizvodnju el. energije iz obnovljivih izvora: novoizgrađena, prva vjetroelektrana u BiH, VE Mesihovina u potpunosti opravdala sva očekivanja i od puštanja u pogon od ožujka 2018. do kraja listopada 2019. godine proizvela preko 232 GWh. Ne samo da je povećana ukupna proizvodnja u našemu energetskom sustavu za 9 % nego je i njezin rad pridonio smanjenju zagađenja štetnim plinovima u iznosu 208 tona CO2 u ovoj godini.

Za buduću CHE Vrilo koja se planira pustiti u pogon2023. godine ishođene su mnoge potrebne administrativne dozvole za njezinu izgradnju, a trenutačno se radi na izradi natječajne dokumentacije za izbor konzultanta i projektanta glavnoga projekta.

Elektroprivreda HZHB kontinuirano ulaže u modernizaciju postojećih proizvodnih objekata kako bi opskrba el.energijom bila sigurna i stabilna, tako su obavljeni prošle godine remonti agregata hidroelektrana, a planirana je i rehabilitacija i modernizacija crpne hidroelektrane Čapljina koja uključuje zamjenu dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina u iznosu od 15 milijuna eura. Tu investiciju potvrdilo je i Vijeća ministara BiH.

Kako je nagalasio direktor Gilja: u poslovnom smislu, posebno proizvodnom 2018. godina bila je uspješna. Ukupna proizvodnja električne energije u 2018. godini iznosila je 2.088 GWh, a od toga je VE Mesihovina proizvela 103 GWh. Svakako moram istaknuti i prvo polugodište tekuće poslovne godine s kojim smo također jako zadovoljni. U prvom polugodištu 2019. godine povećani dotoci u HE Rama (21%) i CHE Čapljina (92%) rezultirali su povećanjem proizvodnje od 47% u odnosu na planiranu proizvodnju. Ostvarena povećana proizvodnja utjecala je na rebalans elektroenergetske bilance. Tako da smo u 10. mjeseci 2019. proizveli 1985 GWh, od toga 128 GWh bilo je iz naše vjetroelektrane. Već sada ostvarena proizvodnja čini 98,8 % od planirane proizvodnje za ovu godinu.


Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a akademik Dragan Čović, pozdravljajući sve nazočne uz čestitke upućene generalnom direktoru i menadžmentu EPHZHB-a, istaknuo je ulogu i važnost Elektroprivrede HZ HB kao stratešku osnovu za razvoj te da bez takva koncepta rada ne bi mogli zaživjeti mnogi projekti Hrvata u BiH. Ukazao je i na važnost novih najavljenih projekata u skladu s najvišim standardima, istaknuvši da je energija mogućnost razvoja, posebno prostora gdje živi hrvatski narod i na kojima može planirati svoju budućnost kroz kapitalne projekte, kroz ekonomske projekte po najvišim standardima.

  • Detalji vijesti
Napisano 19. November 2019
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.