Svečano obilježena 30. obljetnica  JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Svečano obilježena 30. obljetnica JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar

Tri desetljeća Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar proslavljena su ove godine svečanošću koja je upriličena u hotelu Mepas u Mostaru u četvrtak 17. studenoga 2022.

Na svečanosti je nazočio veliki broj uzvanika među kojima najviši dužnosnici iz javnoga, političkoga, gospodarskoga, kulturnoga života BiH.

Generalni direktor mr. sc. Marinko Gilja istaknuo je ulogu ovoga poduzeća u 30 godina postojanja ističući: Od svog osnutka 1992. godine, iz desetljeća u desetljeće, naša se Elektroprivreda mijenjala, adaptirala i stabilno rasla prateći društvene i gospodarske prilike, te odgovarajući na potrebe svojih kupaca. Svako desetljeće nosilo je nove izazove koji su se uspješno premostili uz predan rad, znanje, a nerijetko i uz velike žrtve.

Osvrnuvši se na obnovu i izgradnju proizvodnih objekata u svim prošlim godinama i uspješnom poslovanju, generalni direktor komentirao je i poslovanje u ovoj godini: Godina 2022. je bila u svakom smislu vrlo teška – i zbog loših hidroloških uvjeta i zbog ekstremnih uvjeta na tržištu električne energije i eksternih čimbenika kojima smo se morali prilagođavati. Pa čak smo i u ovakvim uvjetima uspjeli ostvariti nove pozitivne pomake u svim segmentima našega poslovanja.

Na svečanoj sjednici je istaknut održivi razvoj kao načelo poslovanja EPHZHB-a, proizvodnja iz obnovljivih izvora energije kojom EPHZHB daje svoj doprinos ublažavanju globalnih klimatskih promjena, a o iskorištenju vjetropotencijala na području na kojem djeluje EPHZHB-a, generalni direktor je istaknuo: JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u ovom trenutku razvija više projekata u domeni obnovljivih izvora energije u različitim fazama, na širokom prostoru od Kamešnice, Planinice pa do Ivanice. Ovdje bih posebno naglasio projekte koji su u najvišem stupnju pripremljenosti – vjetroelektranu Poklečani smještenu u općini Posušje, ukupne instalirane snage 132 MW i solarnu elektranu EPHZHB 1 na području općine Stolac, ukupne instalirane snage 150 MW. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi oko 450 milijuna KM.

Promjene u zakonskoj regulativi iz područja energetike, kako je istaknuo Gilja, omogućit će sve značajniju elektromobilnost, skladištenje energije i ulaganja u energetsku učinkovitost kroz ESCO modele, a poseban izazov bit će integracija tzv. “prosumera” – odnosno kupaca/proizvođača koji će moći trošiti električnu energiju koji sami proizvedu na svojim objektima, a eventualne viškove predavati u mrežu i trošiti u razdoblju kada njihova vlastita proizvodnja bude nedostatna. Takva demokratizacija na mreži distribucije predstavlja tektonsku promjenu u elektroenergetskom sektoru na koju će naša distribucija, siguran sam, znati odgovoriti.

Predsjednik HNS-a akademik Dragan Čović, pozdravljajući sve nazočne uz čestitke upućene generalnom direktoru, menadžmentu i radnicima EPHZHB-a, koji su posljednjih 30 godina učinili sve i još uvijek čine da mogu poslati poruku o viziji razvoja i ponosnoj prošlosti koja je obilježila današnji EPHZHB, istaknuo je: Čini mi se da je ovo posebna prigoda kad se može poslati jasna poruka uloge Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar za BiH, ali primarno za hrvatski narod u BiH iz područja u kojem djeluje. Zajedno s upravom Elektroprivrede HZ HB svi oni koji obnašaju dužnosti na izvršnim i zakonodavnim funkcijama u BiH, zajedno sa svim drugim institucijama koji se dotiču sukladno ustavnim nadležnostima područja Elektroprivrede, osmislimo našu strategiju razvoja kako bi se uz 40 godina Elektroprivrede HZ HB, oni koju to budu obilježavali mogli kazati da smo postigli sve ono što je danas vrh u tehnološkom i svakom drugom smislu, kada je u pitanju opskrba električnom energijom i što ona prati.

Govoreći o razvoju institucija hrvatskoga naroda u BiH između ostaloga Čović je naglasio: Sve razvojne komponente moramo sami osmisliti zajedno, i Elektroprenos, i gosti iz drugih elektroprivreda koji su danas ovdje, kao i vi. Nositelji izvršne i zakonodavne vlasti moraju osigurati bržu i bolju izmjenu zakonodavne regulative, koja će pratiti trendove koje danas postoje u svijetu.

Posjetivši kako nitko prije nekoliko godina nije planirao da će danas postojati takvi energetski šokovi i posljedice, a govoreći o globalnim izazovima, recesije i energetskim izazovima, akademik Čović je istaknuo: niti jedan gospodarstvenik ili gospodarski sustav, na području gdje djeluje Elektroprivreda HZ HB, ne smije osjetiti udare recesijskih izazova koje dolaze u ovom vremenu.

Na samom kraju svoga obraćanja zaključio je: Činjenica da možemo biti nositelji razvoja u svakom drugom segmentu života u BiH kroz razvoj Elektroprivrede HZ HB, ja vas na to potičem. Za to će nam trebati sagledavanje svih problema, brzo donošenje odluka, i standarde koje je postavila Europska unija u drugim segmentima, slijediti i na području energije.

 

 

 

 

 

  • Detalji vijesti
Napisano 18. November 2022
Kategorija Press, Priopćenja
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.