U OGRANIZACIJI EPHZ HB ODRŽANA KONFERENCIJA O TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE U BiH

U OGRANIZACIJI EPHZ HB ODRŽANA KONFERENCIJA O TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE U BiH

Konferencija o budućnosti tržišta električne energije održana je 8.lipnja ove godine u Mostaru, a nazočili su joj najviši predstavnici iz gospodarskoga i političkoga života BiH i Hrvatske, te znanstveni i stručni djelatnici iz područja tržišta električnom energijom iz zemlje i inozemstva. Također je nazočila i predstavnica NORD POOL-a, Henriette Løland najveće burze električne energije u EU. Uz izravnu suradnju i podršku svojih partnera Hrvatske burze električne energije d.o.o. (CROPEX-a) Zagreb i Neovisnoga operatora sustava u Bosni i Hercegovini (NOSBiH-a) Sarajevo, Konferenciju je organizirala JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Domaćin konferencije, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB mr.sc. Marinko Gilja, u svome obraćanju posebno je naglasio motiv konferencije: unaprijediti i osuvremeniti poslovanje Elektroprivrede HZHB da bi postala organizacijski moderna i poslovno profitabilna, tržišno konkurentna nacionalna, europska i regionalna elektroprivreda. Generalni direktor je između ostaloga istaknuo: „naš iskorak prema tržišnom i burzovnom poslovanju znači i našu punu podršku uspostavi burze električne energije BiH kao novog pravnog entiteta. Ako se takva odluka donese na razini BiH, želja bi nam bila da se BiH burza osnuje i formira upravo u Mostaru, jer Mostar je centar Bosne i Hercegovine kada je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, jer, uz naše hidroelektrane, u blizini Mostara je skoro sav hidropotencijal i druge dvije elektroprivrede u BiH“.

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika organizacijskih partnera, direktora Hrvatske burze električne energije Silvija Brkića koji je govorio o liberalizaciji energetskoga sektora , važnosti formiranja burze te važnosti BiH ka tom putu i direktora NOSBIH-a, Josipa Dolića koji je istaknuo važnost energetskih institucija i zakonskih preduvjeta i edukacije svih strana uključujući krajnjega kupca kako bi otvoreno tržište funkcioniralo, Konferenciju je svečano otvorio hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prof.dr.sc. Dragan Čović istaknuvši njezinu važnost za budućnost BiH i njezina puta u Europsku Uniju.

Petnaest predavača predstavilo je svoje radove o funkcioniranju međunarodnoga i domaćega energetskoga tržišta, problemima s kojima se susreću njegovi sudionici, kupcima i načinima trgovanja.

Tako je predstavljen i način organiziranja i funkcioniranja tržišta el. energije u BiH i u FBiH, predstavljeno je poslovanje i uloga na tržištu nekih elektroenergetskih poduzeća poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskoga operatora prijenosnoga sustava, Hrvatske burze električne energije kao i pozicija JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar na trenutačnom tržištu i načinu njezina trgovanja na njemu.

Svoj su znanstveni doprinos Konferenciji dala izlaganja sveučilišnih profesora s hrvatskih elektrotehničkih fakulteta o temama: Tržište električne energije, obnovljivi izvori i nove investicije – danas, sutra, prekosutra i Pariz 2+ i još ponešto.

Nakon uspješno završnoga radnog dijela jedna od poruka bila je da bi ovaj vid suradnje na najvišoj razini svakako trebalo nastaviti te da će se za tu potrebu sljedeće godine organizirati II. konferencija o tržištu el. energije. Zaključci i preporuke s ovogodišnje održane Konferencije bit će naknadno objavljeni.

00 – Prof.dr.sc SLAVKO KRAJCAR

01 – Prof.dr.sc RANKO GOIĆ – Trziste elektricne energije, obnovljivi izvori i nove investicije

02 – HENRIETTE LOLAND – Nord Pool Group

03 – Mr.sc JOSIP DOLIĆ- Primjena balansnog mehanizma i nabava pomoćnih usluga

04 – MARIN CERJAN – Pozicija HEP grupe na regionalnom tržištu

05 – ERVIN LEKO dipl.ing.el – Mogućnosti JP ”Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar

06 – SANELA POKRAJČIĆ dipl.ing.el – Trziste Mostar

07 – mr.sc EDIN ZAMETICA – Veleprodajno tržište u BiH

08 – ZDESLAV ČERINA dipl.ing.el – Uloga HOPS-a na trzistu el energije u Hrvatskoj i susjedstvu

09 – SILVIO BRKIĆ – CROPEX – Organizirano trziste el. energije u Hrvatskoj

  • Detalji vijesti
Napisano 9. Lipanj 2016
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.