Zapažene prezentacije EPHZHB-a na Energie

Zapažene prezentacije EPHZHB-a na Energie

Na sarajevskome Međunarodnom sajmu energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije- Energa 2018. koji se održavao od 19. do 21. lipnja 2018., predstavnici JP Elektropivreda HZ HB d.d. Mostar sudjelovali su i na sesijama i panel-diskusijama.

Na sesiji pod nazivom „Obnovljivi izvori energije (OIE) – Postignuća i predstojeće obveze sektora obnovljivih izvora energije u BiH“ uz mnogobrojne goste i sudionike Dalibor Marinčić, voditelj projekta vjetroelektrane„Mesihovina“ iz EPHZHB-a uspješno je održao prezentaciju projekta VE Mesihovina, prve vjetroelektrane u BiH. Predstavljena su iskustva JP „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar u realizaciji toga projekta u procesu pripreme izgradnje, izgradnje te u fazi pogona i održavanja. Istaknuti su doprinosi projekta VE Mesihovina, navedene prepreke u realizaciji i dan prijedlog mjera za povećanje stupnja realizacije projekata vjetroelektrana u BiH.

Na sesiji je konstatirano da se pristupanjem Energetskoj zajednici BiH obvezala na primjenu regulatornoga okvira Europske unije koji se odnosi na energetski sektor uključujući liberalizaciju tržišta energije, ulaganja u taj sektor i njegov utjecaj na okoliš, kao i institucionalni i legislativni okvir u području obnovljivih izvora energije.

 

Isti dan održana su predavanja i panel diskusija na temu “Uspostava organizirana tržišta el. energije u BiH – Inicijativa WB6 i očekivanja od samita u Londonu”.

Predavanje na temu Uspostave organizirana tržišta električne energije u BiH održao je rukovoditelj Sektora za tržiste EPHZHB-a, Ervin Leko. Navedeni su primjeri optimizacije proizvodnje i prednosti koje EPHZHB ima neposrednim sudjelovanjem na 4 burze u regiji u odnosu na bilateralnu trgovinu. Također su podijeljena prva iskustva s prvom vjetroelektranom u BiH VE Mesihovina, koja je puštena u pogon u ožujku ove godine. Naveden je problem debalansa i preuzimanja proizvodnje VE Mesihovina. Predstavljeni su izazovi i problemi BiH energetskoga sektora s daljnom integracijom OIE-a te primjeri razvijenih elektroenergetskih sustava u Europi koji su te probleme riješili uspostavom organizirana dnevnoga i unutardnevnoga tržišta. Kao nužno rješenje daljnje integracije OIE-a u BiH pokazuje se uspostava organizirana tržišta el. energije u BiH. BiH ima niz uspješnih parametara za uspostavu burze koju od svih zemlja u širem okruženju ima samo Bugarska. Većina tih zemalja ima organizirano tržište električne energije, a odgađanjem uspostave organizirana tržišta električne energije u BiH gube svi proizvođači i potrošači el. energije u BiH.

Dio je to ukupna doprinosa koji je EPHZHB dao ovogodišnjoj Energi i time još jedanput pokazao da je respektabilan gospodarski subjekt ne samo na užem prostoru, nego i šire s potencijalom od kojega se tek u budućnosti očekuje ukupna realizacija.

  • Detalji vijesti
Napisano 22. June 2018
Kategorija Press, Priopćenja
Tagovi
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.