Završen SCADA projekt u EPHZHB-u

Završen SCADA projekt u EPHZHB-u

Sustav za daljinsko vođenje (SCADA/DMS/OMS) distributivnih elektroenergetskih kapaciteta u Distribuciji električne energije JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar u potpunosti je realiziran puštanjem u pogon Glavnoga centra za upravljanje u Mostaru 7. rujna 2022.

Glavni centar za upravljanje u Mostaru uz nazočnost prvih suradnika i članova uprave pustili su u pogon generalni direktor EPHZHB Marinko Gilja i predsjednik uprave KONČAR, Gordan Kolak.

Predsjednik uprave KONČARA, Gordan Kolak u svojem obraćanju istaknuo je da je EPHZHB uz Hrvatsku elektroprivredu najvažniji poslovni partner, a generalni direktor EPHZHB-a izrazio je zadovoljstvo na uspješnoj realizaciji projekta koji je od važnosti za Distribuciju el. energije, ali i cijeloga poduzeća.

Projektom čija je vrijednost oko 6,41 mil. EUR-a, Elektroprivreda je ispunila još jedan korak u strategiji razvoja modernizacije upravljanja distribucijskoga elektroenergetskog sustava.

Proizvođač cjelokupnoga SCADA rješenja je njemačka firma PSI Software AG, a provedbu projekta izvršio je konzorcij PSI i KONČAR.

SCADA/DMS/OMS sustava s pripadajućim telekomunikacijskim sustavom financiran je s njemačkom razvojnom bankom KfW. Od ukupnoga je iznosa KfW banka osigurala kredit u iznosu od 3.310.000 EUR-a i donaciju (grant sredstva) u iznosu od 1.800.000 EUR-a, a EPHZHB se obavezao da će vlastitim sredstvima financirati iznos od 1.300.000 EUR-a. Sva su sredstva iz kredita, iz granta te dio neutrošenih vlastitih sredstava u cijelosti potrošena tako da je projekt u potpunosti realiziran.

Uvođenjem ovoga sustava omogućeno je daljinsko vođenje elektroenergetskih objekata na srednjem naponu, izgrađen je i pušten u rad Glavni centar za upravljanje u Mostaru i regionalni centri u Grudama, Livnu, Novom Travniku i Orašju i izvršena je obuka kadrova.

Moderni distribucijski SCADA/DMS/OMS sustav JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar povećat će: kontinuitet i kvalitetu opskrbe svih kupaca električnom energijom sukladno normi EN 50160; sigurnost i pouzdanost funkcioniranja distribucijske mreže; prikupljanje podataka, izradu statistike i svih izvještaja koje zahtijevaju regulatori i ODS (operator distribucijskog sustava); procjenu stanja

EEO (elektroenergetskih objekata) i produžit će se vrijeme amortizacije objekata i optimizirat će se planovi investicija na mreži; povećat će se sigurnost i zaštita djelatnika koji rade na distribucijskom sustavu; poboljšat će se upravljanje ekipama za održavanje i popravku na mreži i smanjit će se tehnički i financijski gubici, koji će izravno utjecati na bolju profitabilnost.

 

 

  • Detalji vijesti
Napisano 8. Rujan 2022
Kategorija Press, Priopćenja
Copyright © 2013 Elektroprivreda HZHB Mostar. Sva prava zadržana. Web development Vlado Petrović dipl.ing. rac.